Kuba
Sušené tmavé houby namočíme a pak uvaříme s kmínem v malém množství vody do měkka. Uvaříme do měkka i ječné kroupy. Na sádle lehce orestujeme česnek, majoránku a smícháme s kroupami a houbami. Vložíme do vymazaného pekáče a zapečeme.
Bramborové šišky z mákem
- 600g vařených brambor
- 150g hrubé mouky
- 50g krupice
- 2 vejce
- sůl
Brambory prolisujeme, smícháme v moukou, vejci, osolíme a zaděláme těsto. Na pomoučněném válu vyválíme válečky a nakrájíme na menší kousky, rukama tvarujeme šišky a ty pak vaříme v osolené vodě asi 10 min. – až vyplavou. Podáváme posypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem.
Lepenice
Brambory uvaříme do měkka. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené kysané zelí, drcený kmín a trochu vody. Dusíme do měkka. Pak uvařené brambory rozšťoucháme a vmícháme udušené zelí – zbývá-li v něm ještě voda zredukujeme ji na tuk. Podáváme jako přílohu k masu, ale chutná výborně i samostatně.
Vařené kysané zelí s brambory
Nakrájené kysané zelí uvaříme do měkka s novým kořením a bobkovým listem. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky, orestujeme na sádle s drceným kmínem a 2 stroužky prolisovaného česneku, podlejeme vodou, osolíme a uvaříme, přičemž maximálně zredukujeme vodu. Brambory přidáme k uvařenému zelí, zahustíme záklechtkou z hladké mouky a krátce za stálého míchání provaříme. Podávám jako přílohu k vepřovému nebo k jelítkům.
Tvarohové knedlíky s bůčkem a cibulkou
- 800 g tvarohu
- 350 g dehydrované krupičky
- 2 vejce
- cibule
- 400 g uzeného bůčku
- sádlo
Z tvarohu, krupičky a vajec zadělám těsto, osolím a uvařím v osolené vodě menší knedlíky. Mezi tím na sádle orestuji cibulku i s bůčkem do zlatova a posypu jí knedlíky na talíři.