Bezlepkové sladkosti

 

Ořechové řezy – bezlepkové

Korpus

  • 7 vajec
  • 28 dkg cukru krupice
  • 28 dkg mletých vlašských ořechů

Z vajec a cukru ušlehám hustou pěnu. Do ní pomalu zamíchám ořechy. Hmotu rozmažu na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 170 st. asi 15 – 20 min. Nechám vychladnout.

Krém

  • 2 másla
  • 15 dkg cukr krupice
  • 100 ml vody
  • 2 smetany ke šlehání
  • 200g čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa

Másla nechám změknout, cukr s vodou svařím „na nit“ – to znamená, vařím na malém ohni za občasného míchání tak dlouho, dokud se z vařečky, místo kapek, netáhne tenká cukrová nit. Nechám vychladnout. Ke smetaně přidám nastrouhanou čokoládu a za stálého míchání krátce povařím. Rovněž nechám vychladnout. Ke změklému máslu vešlehám cukrový sirup a poté postupně i vychladlou pařížskou smetanu. Krémem potřu ořechový plát a povrch zdobím mandlovými lupínky, nasucho opraženými.

 

Pohankový tvarohový koláč s jablky aneb rutinová bomba

Rutin obsažený v pohance pozitivně ovlivňuje pružnost žilní stěny, tudíž působí preventivně i léčebně při křečových žilách.

Těsto

  • 200g celozrné pohankové mouky
  • 300g jemně mleté pohankové mouky
  • 100g rýžové mouky
  • 220g rozpuštěného másla
  • 200g jemného krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 1 BZL prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 1/2 lžičky soli

Tvarohová náplň

  • 1kg  tvarohu
  • 150g krupic. cukru
  • 1 BZL vanilkový puding
  • 1/2 lžičky soli

Ze surovin uhněteme těsto a rozdělíme – dvě třetiny pomocí prstů roztlačíme na pečícím papírem vymazaný plech, poté plát potřeme tvarohovou náplní, nastrouháme 4 větší jablka, smícháme se skořicí a rozložíme na tvaroh. Navrch nastrouháme zbylou část těsta na struhadle a dáme péci do předehřáté trouby na 175 st. na 35-40 minut. Pohanková mouka je bez lepku, takže při konzumaci má tendenci se drolit, ale tvaroh jí pěkně drží pohromadě.

Karamelové bezlepkové řezy

Korpus:

  • 7 vajec
  • 28 dkg cukr krupice
  • 24 dkg mletých vlašských ořechů
  • 4 dkg kakaa holandského typu

Krém:

  • 2 másla
  • 2 karamelová Salka
  • 60 g bio kukuřičného škrobu
  • 0,5 l mléka

Dále:

  • dva balíčky bezlepkových piškotů, rum, čokoládu s vysokým podílem kakaa a 5dkg másla na polevu, kompotované meruňky, sladkou silnou kávu na namočení piškotů

Vejce vyšlehám s cukrem do pěny, přidám ořechy smíchané s kakaem a na papírem vyloženém plechu peču na 180 st. cca 15 min. Po vychladnutí plát překlopím na druhý plech a sundám papír. Změklá másla vyšlehám se salky a s vychladlým kukuřičným škrobem. Pokud je krém příliš hustý, je možno přidat trochu horkého rumu a krém povolí. Piškoty namáčím krátce v kávovém sirupu a pokladu jimi celý korpus. Poté hojně pokropím rumem – asi 150 ml. Do mezer mezi piškoty naskládám nakrájené meruňky a nakonec příjde karamelový krém, který ozdobbím rozpuštěnou hořkou čokoládou.