Ořechové řezy – bezlepkové
Korpus
- 7 vajec
- 28 dkg cukru krupice
- 28 dkg mletých vlašských ořechů
Z vajec a cukru ušlehám hustou pěnu. Do ní pomalu zamíchám ořechy. Hmotu rozmažu na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 170 st. asi 15 – 20 min. Nechám vychladnout.
Krém
- 2 másla
- 15 dkg cukr krupice
- 100 ml vody
- 2 smetany ke šlehání
- 200g čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa
Másla nechám změknout, cukr s vodou svařím „na nit“ – to znamená, vařím na malém ohni za občasného míchání tak dlouho, dokud se z vařečky, místo kapek, netáhne tenká cukrová nit. Nechám vychladnout. Ke smetaně přidám nastrouhanou čokoládu a za stálého míchání krátce povařím. Rovněž nechám vychladnout. Ke změklému máslu vešlehám cukrový sirup a poté postupně i vychladlou pařížskou smetanu. Krémem potřu ořechový plát a povrch zdobím mandlovými lupínky, nasucho opraženými.
Pohankový tvarohový koláč s jablky aneb rutinová bomba
Rutin obsažený v pohance pozitivně ovlivňuje pružnost žilní stěny, tudíž působí preventivně i léčebně při křečových žilách.
Těsto
- 200g celozrné pohankové mouky
- 300g jemně mleté pohankové mouky
- 100g rýžové mouky
- 220g rozpuštěného másla
- 200g jemného krupicového cukru
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 1 BZL prášek do pečiva
- 2 celá vejce
- 1/2 lžičky soli
Tvarohová náplň
- 1kg tvarohu
- 150g krupic. cukru
- 1 BZL vanilkový puding
- 1/2 lžičky soli
Ze surovin uhněteme těsto a rozdělíme – dvě třetiny pomocí prstů roztlačíme na pečícím papírem vymazaný plech, poté plát potřeme tvarohovou náplní, nastrouháme 4 větší jablka, smícháme se skořicí a rozložíme na tvaroh. Navrch nastrouháme zbylou část těsta na struhadle a dáme péci do předehřáté trouby na 175 st. na 35-40 minut. Pohanková mouka je bez lepku, takže při konzumaci má tendenci se drolit, ale tvaroh jí pěkně drží pohromadě.
Karamelové bezlepkové řezy
Korpus:
- 7 vajec
- 28 dkg cukr krupice
- 24 dkg mletých vlašských ořechů
- 4 dkg kakaa holandského typu
Krém:
- 2 másla
- 2 karamelová Salka
- 60 g bio kukuřičného škrobu
- 0,5 l mléka
Dále:
- dva balíčky bezlepkových piškotů, rum, čokoládu s vysokým podílem kakaa a 5dkg másla na polevu, kompotované meruňky, sladkou silnou kávu na namočení piškotů
Vejce vyšlehám s cukrem do pěny, přidám ořechy smíchané s kakaem a na papírem vyloženém plechu peču na 180 st. cca 15 min. Po vychladnutí plát překlopím na druhý plech a sundám papír. Změklá másla vyšlehám se salky a s vychladlým kukuřičným škrobem. Pokud je krém příliš hustý, je možno přidat trochu horkého rumu a krém povolí. Piškoty namáčím krátce v kávovém sirupu a pokladu jimi celý korpus. Poté hojně pokropím rumem – asi 150 ml. Do mezer mezi piškoty naskládám nakrájené meruňky a nakonec příjde karamelový krém, který ozdobbím rozpuštěnou hořkou čokoládou.