Větrníčky z odpalovaného těsta
Recept na odpalované těsto, které se zaručeně povede :-)
Těsto: 24 dkg vody
14 dkg Hery
14 dkg hrubé mouky
5 vajec
Postup:
Dám vařit vodu, když začne vřít, stáhnu plyn a za stálého míchání přisypu hrubou mouku. Dobře rozmíchám, aby v těstě nebyly hrudky. Potom plamen zesílím a chvíli vzniklé těsto „peču“ za stálého míchání…cca 3 min.
Poté odstavím a vedle v hrnku si rozkvedlám těch 5 vajec a šoupnu je k těstu a docela intenzivně míchám, až vznikne hladká žlutá kaše a tu nechám vychladit.
Vychladlou stříkám klasickým cukrářským sáčkem na plech …vymazuji jen kolečka, kam budu stříkat těsto …buď větrníčky nebo kolečka….
Horkovzd. troubu předehřeju na 200 st., do trouby na dno dám kastrůlek s vodou, na plech s nastříkanými větrníčky naleju 4 polévkové lžíce studené vody a šoupnu do trouby …a 15 min neotvírám. Potom nakouknu….musí mít lehce žlutohnědou barvu…nechávám cca 20 min. …když je otočím, bývá okraj dohněda. Když se vytáhnou z trouby zavčas…ikdyž jsou krásně vyběhlé, tak po schladnutí spadnou…moje zkušenost :-)
Náplň:
0,5 l mléka
1,5 vanilkového pudingu
1 máslo
15 dkg mletý cukr
rum dle chuti :-)
Uvařím puding, změklé máslo ušlehám s cukrem a postupně zašlehám vychladlý puding, nakonec lehce zahřátý rum…3 malá štamprlata v pohodě…když má jenom pokojovou teplotu, tak se někdy…mrška… špatně s tím krémem spojuje, proto ho jenom lehce zahřeju a všlehám.
Modifikace náplně…rovněž luxusní :-)
místo vanilkového pudingu dám karamelový a místo cukru plechovku karamelového salka.
Ořechovo – čokoládové řezy s opilými piškoty
Korpus
- 7 vajec
- 28 dkg cukru krupice
- 28 dkg mletých vlašských ořechů
Z vajec a cukru ušlehám hustou pěnu. Do ní pomalu zamíchám ořechy. Hmotu rozmažu na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 170 st. asi 15 – 20 min. Nechám vychladnout.
Krém
- 2 másla
- 15 dkg cukr krupice
- 100 ml vody
- 2 smetany ke šlehání
- 200 g čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa
Másla nechám změknout, cukr s vodou svařím „na nit“ – to znamená, vařím na malém ohni za občasného míchání tak dlouho, dokud se z vařečky, místo kapek, netáhne tenká cukrová nit. Pozn: pokud nemusí být zákusek bezlepkový, stačí místo krupice použít moučkový cukr. Ke smetaně přidám nastrouhanou čokoládu a za stálého míchání krátce povařím. Rovněž nechám vychladnout. Ke změklému máslu všlehám cukrový sirup a poté postupně i vychladlou pařížskou smetanu. Na upečené těsto pokladu piškoty namočené v silné oslazené kávě a hojně zkropím rumem – cca 200 ml. Na piškotovou vrstvu přijde krém a povrch zdobím mandlovými lupínky, nasucho opraženými nebo strouhanými mandlemi.
Vánočka
Těsto:
- 1 kg mouky napůl hladká a polohrubá
- 250 g změklého másla
- 1/2 l vlažného mléka
- 4 žloutky
- 1 a 1/2 kostky droždí
- 200 g cukru
- 2 lžíce rumu
- oloupané nakrájené mandle, rozinky namočené v rumu
Vypracujeme tuhší těsto a necháme zakryté cca 2 hodiny kynout. Poté na pomoučněném vále těsto dobře propracujeme a a zapracujeme mandle a rozinky, rozdělíme na 9 dílů a necháme pod utěrkou 15 min. kynout. Poté postupně pleteme vánočku – nejdříve spodní čtyři copy, hranou ruky vytlačíme do středu podélně rýhu a do ní vložíme spletené tři střední, lehce přitlačíme hranou ruky středem a vložíme dva poslední spletené copy navrch. Je lepší hned rozdělit těsto a uplést dvě menší vánočky, lépe a rychleji se propečou. Upletenou vánočku přeneseme na plech s pečícím papírem, zafixujeme proti sesunutí špejlemi na koncích a uprostřed,přikryjeme utěrkou a necháme ještě alespoň hodinu a půl kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi hodinu na 180 st., vkládáme do trouby předehřáté na 230 st., po 5 minutách stáhneme. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt alobalem, aby nebyla moc tmavá.
Ananasové řezy
Korpus:
- 28 dkg cukr krupice
- 20 dkg polohrubé mouky
- 8 dkg mletých vlašských ořechů
- 7 celých vajec
Krém:
- 2 plechovky ananasu
- 2 vanilkové pudinky
- 2 másla
- 20 dkg mletého cukru
- piškoty
- uvařená silná káva oslazená..cca 0,5
Vejce ušlehám z cukrem na hustou pěnu, postupně přimíchám mouku a ořechy, peču na vymazaném plechu na 170 st. asi 15 minut.
Scedím šťávu z ananasu a doplním vodou do 600 ml. Uvařím v ní puding a nechám vychladit. Másla ušlehám s cukrem a postupně zašlehám i vychladlý puding. Nakonec přidám na malé kousky pokrájený ananas.
Piškoty namáčím v oslazené kávě a pokladu jimi celý korpus. Pak je hojně zkropím rumem. Na piškoty přijde krém a povrch zákusku zdobím strouhanými ořechy, nebo je možné použít i pražený strouhaný kokos. Zákusek je lepší, když se nechá minimálně 1 den v chladu uležet.