Domácí játrová pomazánka
Vepřový lalok a drůbeží játra v poměru jedna ku jedné, my jsme měli kachní:-)
Postup
Lalok uvařím do měkka v tlakovém hrnci.. s cibulí, novým kořením a bobkovým listem, játra orestuji na sádle, přidám trochu kmínu a špetku majoránky, přiklopím a dusím ve vlastní šťávě cca 20 min.
Poté vše umixuji v mixéru dohladka ještě zatepla, osolím, opepřím, přidám prolisovaný česnek dle chuti a nechám vychladnou. Než pomazánku uložím do lednice, ještě ji dobře promíchám. Podávám na kváskovém chlebíku, zdobím pórkem a petrželkou.
Kuřecí rolky plněné libečko- žampionovou náplní – bezlepkové
Ingredience:
- kuřecí stehna
- mleté vepřové maso
- žampiony
- sýr Gouda
- čerstvý libeček
- šalotka nebo i obyč. cibule
Den předem vykostím kuřecí stehna, kůži ponechám, lehce naklepu, osolím, opepřím a potřu olejem, naskládám do hrnce a uložím do lednice.
Další den cibulku zpěním na sádle, přidám nadrobno nakrájené žampiony ..na 1/2 kg mletého masa 0,5 kg hub…a najemno nakrájený libeček – rozhodně nešetřím. Krátce zarestuji a odstavím.
Mleté vepřové maso – na jednu rolku cca 5 dkg masa- osolím, opepřím, přidám dvě celá vejce a vychladlou žampionovou směs, nahrubo nastrouhanou Goudu vmíchám nakonec.
Směsí plním vykoštěná stehna, pevně zaroluji a omotám nití. Uložím do vymazaného pekáče a nejprve vložím do trouby předehřáté na 200 st. bez podlití, po cca 10 min., když se maso zatáhne, podleji trochou vody, přiklopím a peču na 180 st. asi 45 min. Poté vyndám, odstraním nitě a už bez přiklopení peču ještě asi 15 min. až do růžova, přitom aspoň dvakrát potřu výpekem. Podávám s brambory a zeleninovými saláty.
Kachna ala Herbář
Modifikace receptu na medovou křepelku Kateřiny a Lindy. Křepelky totiž zatím v mrazáku nemáme :-)
- kachna
- česnek, rozmarýn, bobkový list, zázvor
- balíček sušených švestek
- 3 pol. lžíce medu
- 3 lžíce octa
Kachnu jsem očistila a nasolila, zvnitřku i z vnějšku, prolisovaný česnek jsem smíchala s rozmarýnem a nahrubo nadrceným bobkovým listem a potřela kachnu směsí a uložila do lednice. Sušené švestky jsem zalila horkou vodou a nechala nabobtnat. Když nabobtnaly, vodu jsem slila a přidala 3 polévkové lžíce medu a 3 lžíce octa a trochu strouhaného zázvoru. Po třech hodinách v lednici jsem kachnu naplnila švestkovou směsí, dobře zašpejlovala a vložila do pekáče, trochu podlila vodou a přiklopené pekla cca 2 hodiny na 180 st., poté jsem odklopenou dopékala za občasného polévání výpekem do zlatova. Jako příloha červené zelí a bramborový knedlík s kurkumou a kadeřavou petřželkou.
Bylinkový králík na pórku
Králíka očistím a naporcuji. Z obou stran osolím a rozložím do sádlem vymazaného pekáče. Připravím si marinádu ze 3 lžic oleje, jedné hrsti tymiánu a jedné hrsti rozemnuté šalvěje, rovné lžičky mletého zázvoru a 4 prolisovaných stroužků česneku, dobře promíchám a vetřu do masa. Králíka v marinádě nechám odpočinou 3 hodiny v lednici.
Před pečením přidám nakrájený celý velký pórek na kolečka, podleji trochou vody a přiklopené peču asi 1,5 hodiny na 180 st. Ke konci pečení pekáč odklopím a za častého polévání výpekem nechám lehce zezlátnout. Podávám s bramborem a zeleninovým salátem.
Domácí kuře na ananasu
- kuřecí prsa
- kurkuma
- mletý zázvor
- vrchovatá lžíce másla
- 150 ml smetany
- 1 konzerva ananasu
Kuřecí prsa nakrájím na nudličky, osolím, orestuji na másle a přidám lžičku kurkumy, lžičku zázvoru a podleji šťávou z ananasu. Dusím do měkka cca 45 min. Poté odklopím, nechám výpek trochu zredukovat a přidám smetanu a na drobné kousky nakrájený ananas. Krátce prohřeji a podávám s pečenými brambory.
Pečené vepřové koleno na černém pivu
- zadní vepřové koleno
- černé pivo
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, prolisovaný česnek
Vepřové koleno vykostím, nebo koupím vykoštěné. Osolím, opepřím, potřu česnekem dle chuti, vložím tři kuličky nového koření a dva bobkové listy, zaroluji, vložím do hrnce a zaleji černým pivem. Nechám dva dny v lednici uležet. Poté do hrnce ještě přileji vodu, aby celé koleno bylo ponořené, trochu přisolím a vařím dvě hodiny. Po dvou hodinách koleno naporcuji na menší kousky a naskládám do pekáče kůží dolů, podleji pivním vývarem a přiklopené peču na 180 st. ještě hodinu. Potom odklopím a za častého polévání výpekem peču do růžova ještě asi 20-30 min. Podávám s křenem a hořčicí.
Marinovaná vepřová žebírka
- vepřová žebírka
- sůl, pepř, prolisovaný česnek, sladká paprika, drcený kmín, olej
Žebírka naporcuji většinou po dva, nasolím a naložím do marinády z koření a oleje. V lednici nechám dva dny marinovat. Poté naskládám do pekáče, trochu podleji vodou a přiklopené peču na 180 st. hodinu, pak odklopím a za častého polévání výpekem zapeču do růžova ještě 20-30 min.
Kuřecí špalíky v bylinkovo-medové marinádě
- 2 kg kuřecích špalíčků
- 1 ostrý kečup
- sůl, pepř, prolisovaný česnek, 1/2 sáčku tymiánu, 1/2 sáčku bazalky, lžička mletého zázvoru
- 1,5 dcl oleje
- 2 polévkové lžíce medu
Maso očistím, osolím a opepřím, vložím do marinády z oleje, kečupu, medu a koření a nechám marinovat dva dny v lednici. Poté naskládám do pekáče, zaleji marinádou, přidám jen deci vody, zakryji a peču 45 minut na 180 st., pak odkryté za stálého podlévání výpekem ještě 15 min dopékám do růžova – je třeba dávat pozor, sladká marináda má tendenci se rychle připalovat. Skvělá jsou i křidélka, ale pro návštěvy jsou lepší špalíky – kvůli snadnější konzumaci.
Štěpánská husa
Husu si předem naporcuji, nasolím a potřu marinádou z oleje, tymiánu, dobromysli a prolisovaného česneku. Nechám v lednici uležet alespoň jeden den. Potom naskládám do pekáče kůží navrch, přidám zbytek marinády a trochu vody. Přiklopím a peču na 150 st. 5-6 hodin. Při pečení občas zkontroluji, není-li třeba dolít trochu vody. Poté porce naskládám na plech vyložený pečícím papírem, potřu vypečeným tukem a zapeču do růžova. Podávám z červeným zelím z rozinkami a bramborovými knedlíky.
Skopové špízy s sherry rajčátky
Ingredience:
- 800g skopové kýty
- 400g anglické slaniny na plátky
- sůl, olej, rozmarýn, šalvěj, zázvor, cibule
- balení sherry rajčátek
Skopové nakrájíme na kostky jako na guláš, osolíme, přidáme lžičku rozmarýnu, lžičku šalvěje, lžičku mletého zázvoru, přidáme olej a promícháme. Necháme odležet nejlépe přes noc. Na jehlici pak napichujeme střídavě kolečka cibule a skopové maso obalené v anglické slanině. Špízy vložíme do sádlem nebo olejem vymazaného pekáčku, zapečeme v troubě 5 min. na 200 st. a poté mírně podlejeme vodou a přiklopené pečeme na 180 st. asi 1 hod. Poté odklopíme, k masu přidáme omytá rajčátka a necháme asi 10 min. dobarvit do růžova. Jako příloha se hodí bramborová kaše ozdobená upečenými rajčátky a čerstvý zeleninový salát.