Kombinace měkkého tvarohu a pomazánkového másla se mi výtečně osvědčila jako základ pro jednoduchou pomazánku. K tomu aby hmota byla nadýchaná stačí přidat ke šlehání dříve zmíněných ingrediencí 3 lžíce horkého mléka. Takto vzniklý základ můžete ochutit mnoha různými způsoby. U nás frčí česneková, jež vznikne po přidání několika prolisovaných stroužků česneku, kterou teď zjara můžete vyšperkovat jemně nakrájenými listy česneku medvědího a goudová nebo nivová, kde doplňkové ingredience jsou jasné. Rybí je obohacena o tuňáka ve vlastní šťávě…bez šťávy, falešná lososí o jemně nastrouhanou mrkvičku, lehce opepřená. Do jarní přidáme pažitku, která se zrovna klube, můžeme propašovat i pár jemně nakrájených lístečků kopřiv a pro barvu na malé kostičky nakrájenou čerstvou kapii. Sterilovaná kapie je rovněž vynikajicí, když nálev scedíme, papriku prolisujeme a vešleháme do základu. Další modifikací je jarní cibulka, ředkvičky, salátová okurka. Solíme až nakonec.
Pozornost strávníků zaručeně vzbudíte, když k finálnímu zdobení chlebíčků s pomazánkou využijete jedlých květů. Chuťově se nejlépe hodí lichořeřišnice, ale nic nepokazíte ani sedmikráskami, modrými květy brutnáku nebo okvětními lístky měsíčku. Tak popusťte uzdu fantazii a nechte se vést intuicí.